Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα






Η έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα αποτελεί πλέον μια μεγάλη απειλή για τον κάθε πολίτη. Για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που νοιώθει τόσο απροστάτευτος από τους τόσους καθημερινούς κινδύνους που έχουν ενσκήψει και τον απειλούν ακόμη και μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Για έναν πολίτη, που την κάθε στιγμή της ζωής του νοιώθει πως κινδυνεύει.

Τα θύματα των επιθέσεων, μπρος στην εμφάνιση των ληστών, έχουν τρεις επιλογές. Πρώτον, να παραδώσουν τις περιουσίες τους, δεύτερον να αμυνθούν, οπότε το πιθανότερο είναι να βρεθούν στον άλλο κόσμο ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο νοσοκομείο και τρίτον να επιτεθούν στον ληστή με αποτέλεσμα να βρεθούν στη φυλακή. Δυστυχώς αυτή την προστασία προσφέρει στον πολίτη ο νόμος της χώρας.
Στα τηλεοπτικά κανάλια, στα ραδιοφωνικά προγράμματα αλλά και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, κύριες ειδήσεις είναι το πόσα σπίτια ή καταστήματα χτυπήθηκαν, πως άνοιξαν τις πόρτες, ακόμη και θωρακισμένες, πόσα άρπαξαν οι ληστές, πως συμπεριφέρθηκαν στα θύματά τους, πόσοι αθώοι πολίτες χτυπήθηκαν στην προσπάθειά τους να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και όλοι τους αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος.
Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν μια τρομερή αύξηση της εγκληματικότητας σε σημείο που ποτέ άλλοτε δεν είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα. Ένα όριο που έχει ξεπεράσει κάθε λογική και που θα πρέπει να ανησυχεί τους υπευθύνους, αν υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι.
Πολλοί αναρωτιούνται ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για αυτήν την τόσο τρομερή αύξηση της εγκληματικότητας σε μια χώρα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε ένα υπόδειγμα ασφάλειας. Γι’ αυτή τη χώρα, που οι πολίτες της ένοιωθαν μια σιγουριά την οποιαδήποτε ώρα της μέρας αλλά και της νύχτας, όχι μόνο μέσα στο σπίτι τους αλλά και έξω στους δρόμους.
Οπωσδήποτε οι αιτίες είναι πάρα πολλές όπως και πάρα πολλές είναι οι ευθύνες για τους οποιουσδήποτε υπευθύνους σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν ανήκουν. Κα εδώ θα πρέπει να πούμε τα πράματα με το όνομά τους. 
Βασική αιτία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες οι ανεξέλεγκτοι αυτοί «επισκέπτες» που άλλαξαν την δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα και στους οποίους δόθηκε ο όρος «οικονομικοί μετανάστες» Πάρα πολλοί από αυτούς κάθε άλλο παρά οικονομικοί μετανάστες αποδείχτηκαν αφού είναι οι πρωταγωνιστές των περισσοτέρων εγκληματικών πράξεων.
Εκτιμώ και σέβομαι αυτούς που τιμούν τον όρο του «οικονομικού μετανάστη», εργάζονται τίμια και αποτελούν ένα δυναμικό εργατικό της χώρας. 
Μια επίσης βασική αιτία είναι η σχεδόν ανύπαρκτη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της χώρας. Ευθύνη όχι μόνο του σημερινού Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα - ο οποίος έχει αποδειχτεί ένας άχρηστος Υπουργός - αλλά και των προηγουμένων Υπουργών Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καμιά προσπάθεια δεν κατέβαλαν όταν το φαινόμενο της εγκληματικότητας άρχισε να παρουσιάζει μιαν επικίνδυνη έξαρση. 
Ο Αίσωπος είχε πει: « Αν το κακό δεν το χτυπήσεις στην αρχή του, θα μεγαλώσει».
Το κακό, δυστυχώς δεν χτυπήθηκε στη γένεση του κι' ήταν επόμενο να μεγαλώσει και μάλιστα επικίνδυνα.
Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη δύναμη της Αστυνομίας απασχολείται στην προστασία υψηλών προσώπων. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι έχουν αστυνομική προστασία. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και χωρίς λόγο. Χιλιάδες οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την προστασία αυτών των προσώπων και αγνοούν τον απλό πολίτη.
Για άγνωστους λόγους η δύναμη της αστυνομίας σε έμψυχο υλικό βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα η υπάρχουσα δύναμη δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ένα τρίτο της προβλεπόμενης. Είναι επόμενο με αυτές τις ανύπαρκτες δυνάμεις η αστυνομία να μην έχει τη δυνατότητα για μια ικανοποιητική επιτήρηση της τάξης και η εγκληματικότητα να παίρνει διαστάσεις.
Αυτό το μείζον πρόβλημα είναι κάτι, που δυστυχώς φαίνεται να μην απασχολεί τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα. Αντίθετα προ ημερών εμφανίστηκε σε κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο και εντελώς ανεύθυνα και επιπόλαια δήλωσε πως η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Αν αυτό δεν είναι ανικανότητα και άγνοια ενός Υπουργού τότε τι άλλο μπορεί να είναι;
Η αδιαφορία της Πολιτείας ωθεί τους πολίτες της σε αναζήτηση ακραίων λύσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να μετατρέψουν έτσι την Ελλάδα σε χώρα του ολέθρου. Κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε πράξη. Ο απροστάτευτος πολίτης στην απελπισία του φτάνει στα άκρα. Θα ήταν πολύ τολμηρό και ακραίο να πει κανείς ότι αυτό είναι μια κάποια λύση. Όμως η απελπισία πάντοτε είναι ένας κακός σύμβουλος.
Καιρός πλέον η Πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει σε λύσεις δυναμικές. Να ενισχυθεί η αστυνομία και να κάμει πιο έντονη την παρουσία της στους δρόμους της χώρας. Να αισθανθεί ο πολίτης κάποια ασφάλεια. Η Δικαιοσύνη να εφαρμόσει πολύ πιο αυστηρές ποινές σ΄ αυτούς που θα συλλαμβάνονται. Να δοθούν στον πολίτη πιο πολλά ακόμη δικαιώματα στην άμυνά του όταν δέχεται εγκληματική επίθεση. 

Είναι καιρός η Πολιτεία να καταλάβει ότι έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον πολίτη της. Δεν αρκεί μόνο να ζητά την ψήφο του με διάφορες ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι ντροπή να του υπόσχεται πράματα που δεν πρόκειται να κάμει ποτέ. Υποχρέωσή της ιερή να τον προστατέψει. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στην παλιά καλή εποχή της. Και αυτό είναι υποχρέωση και έργο όλων αυτών που υποτίθεται βρίσκονται σε κάποια θέση για να υπηρετούν τον πολίτη. Θα πρέπει κάποτε να το καταλάβουν πριν να είναι αργά για όλους.




ΠΗΓΗ
Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, Γενάρης 2007


 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Να αναπτύξετε σε 80-100 λέξεις την περίληψη του παραπάνω κειμένου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου