Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Να συμπληρώσετε τα κενά των προτάσεων χρησιμοποιώντας τις προθέσεις εις, διά, εκ/εξ, εν επί, περί, προ, συν, υπέρ, υπό (σε κάθε κενό ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες από μια προθέσεις προκειμένου να σχηματιστεί η σωστή λέξη).


1. Το Σύνταγμα αναγνωρίζει και κατοχυρώνει σε κάθε πολίτη ή ομάδα πολιτών το δικαίωμα του...........(έρχεσθαι), αλλά, όπως είναι εύλογο, με την προυπόθεση πως δεν απεργάζονται ανατρεπτικές ή συνωμοτικές ενέργειες.

2. Το...........(αργές) ύφος του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα προκάλεσε αίσθηση στο βιβλιόφιλο κοινό και σύντομα η πρώτη έκδοση του βιβλίου του εξαντλήθηκε, ενώ ο ίδιος απέκτησε φανατικούς θαυμαστές.

3. Τα ναρκαλιευτικά είναι πολεμικά σκάφη, ειδικά κατασκευασμένα για την............(λογή) ναρκών, οι οποίες ποντίζονται στη θάλασσα κατά την περίοδο πολέμου και προκαλούν μεγάλες ζημιές στα διερχόμενα πλοία.

4. Αρκετοί φιλόσοφοι, αλλά και πιστοί ανατολικών θρησκειών πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει τη γνώση μέσω της...............(όρασης), χωρίς τη μεσολάβηση του λογικού ή των αισθήσεων.
5. Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος διάβασε το κείμενο, που είχαν συντάξει οι συνάδελφοί του αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, και το...................(έγραψε), συμφωνώντας απολύτως με τις θέσεις τους.

6. Ο φοιτητής των πολιτικών και οικονομικών επιστημών αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, γιατί αισθανόταν πως είχε μια......................(θετή) κλίση στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό τομέα.

7. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όσοι αγόραζαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα...........(έπρατταν) την αξία των τόκων τους, αφού θα έδιναν 900 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν ένα ομόλογο αξία 3 ευρώ.

8. Ο..................(κλεής) ποδοσφαιριστής ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, γεγονός που προκάλεσε αφάνταστη λύπη όχι μόνο στους οπαδούς της ομάδας του, αλλά και σε όλους τους λάτρεις του αθλήματος.

9. Μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι καμία πρωτοβουλία των κυβερνήσεων των μικρών κρατών στο χώρο της οικονομίας δεν γίνεται χωρίς την.................(νεύση) των ισχυρών κρατών ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

10. Το θύμα του τροχαίου ατυχήματος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά μεταφέρθηκε πάλι πίσω ύστερα από δυο μέρες, γιατί τα τραύματά του παρουσίασαν............(τροπή) και έπρεπε να επανεξεταστεί από τους γιατρούς.






ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


1-συνέρχεσθαι
2-εναργές
3-περισυλλογή
4-ενόρασης
5-προσυπέγραψε
6-ενδιάθετη
7-προεισέπρατταν
8-περικλεής
9-επίνευση
10-υποτροπή





ΛΙΑΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου