Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΤΡΙΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Να αντικαταστήσετε τις υπογραμμισμένες προτάσεις με συνώνυμους μονολεκτικούς τύπους

1. Οι κερδοσκόποι συνήθως προτιμούν τις επενδύσεις των οποίων η αποτελεσματικότητα γίνεται αισθητή σε μικρό χρονικό διάστημα, αντί να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα κέρδους.

2. Οι δημαγωγοί δεν διστάζουν να καταφύγουν στην εσκεμμένη συναισθηματική φόρτιση του λαού για εθνικά θέματα για την επίτευξη ιδιοτελών στοχεύσεων, προκειμένου να αποκτήσουν λαική απήχηση και δύναμη.

3. Οι γυναίκες έχουν καταβάλει πολύχρονες και πολύμοχθες προσπάθειες, για να ανεξαρτητοποιηθούν από εξωτερικούς περιορισμούς και συμβάσεις και να αποκτήσουν ισότιμη θέση με τους άνδρες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

4. Ο παλαίμαχος αρθρογράφος είπε στους σπουδαστές της σχολής ότι ο ευσυνείδητος δημοσιογράφος δεν πρέπει να είναι άνθρωπος που εξετάζει μόνο τη μια άποψη, αλλά οφείλει να παρουσιάζει όλες τις θέσεις γύρω από ένα θέμα.

5. Η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί μέσω της διαφήμισης να επιβάλλει στους καταναλωτές ένα ενιαίο τρόπο ενδυμασίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρωτοτυπίας και διαφορετικότητας.

6. Ο τριαντάχρονος θεολόγος δεν ήταν άνθρωπος που έτρεφε έντονη αντιπάθεια έναντι όσων πίστευαν σε άλλα δόγματα και προσπαθούσε να ενθαρρύνει το διάλογο ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων.

7. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εσκεμμένες ενέργειες που υψώνουν εμπόδια στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για ενδεχόμενο σκάνδαλο στην προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων.

8. Η παράλογη πίστη σε υπερφυσικές ή μυστηριώδεις δυνάμεις δεν είναι γνώρισμα μόνο ορισμένων πρωτόγονων φυλών, αλλά και αρκετών ατόμων, που ζουν σε έναν υποτιθέμενο πολιτισμένο κόσμο και μια εκλογικευμένη πραγματικότητα.

9. Η εξέγερση του λαού στη λατινοαμερικάνικη χώρα κατέλυσε μεν το ολοκληρωτικό πολίτευμα του στυγνού δικτάτορα, αλλά οδήγησε και στην άνομη και άτακτη κυριαρχία του πλήθους.

10. Μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων πιστεύει ότι η ελεύθερη είσοδος των νέων στα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης θα απαλλάξει τους μαθητές από τη στείρα επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής βαθμολογίας στο σχολείο.





ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1- βραχυπρόθεσμες
2- πατριδοκαπηλία
3- χειραφετηθούν
4- μονομερής/μονόπλευρος
5- τυποποίηση
6- μισαλλόδοξος
7- κωλυσιεργίες
8- δεισιδαιμονίες
9- οχλοκρατία
10- βαθμοθηρία




ΛΙΑΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου