Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΠΕΜΠΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Να συμπληρώσετε τα κενά των προτάσεων χρησιμοποιώντας τις προθέσεις ανά, αντί, από, κατά, μετά, παρά, προς (σε κάθε κενό ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες από μια προθέσεις προκειμένου να σχηματιστεί η σωστή λέξη).

1. Ο γόνος του βαθύπλουτου δικηγόρου ισχυριζόταν στους φίλους του πως οι.............(βολές) της οικογένειάς του εντοπίζονται στο Βυζάντιο.

2. Οι προσπάθειες των ειρηνευτικών κινημάτων..............(τείνουν) στο να καταργηθούν οι πυρηνικοί και οι βιοχημικοί εξοπλισμοί και να εξαλειφθούν οι εστίες πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο.

3. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου άκουσε την πρόταση του πολιτικού μηχανικού για την αγορά του, αλλά απέφυγε να του απαντήσει ευθέως, γιατί ήθελε να ακούσει τις..................(φορές) των άλλων ενδιαφερομένων.

4. Ο Α. Κοραής πίστευε ακράδαντα πως η........................(κένωση) της δυτικοευρωπαικής παιδείας και κυρίως των ιδεών του Διαφωτισμού θα βοηθούσε το τότε υπόδουλο ελληνικό έθνος να αφυπνιστεί πνευματικά και να αποκαταστήσει την επαφή του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά.

5. Οι αμοραλιστές.......................(έρχονται) κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους αδιαφορώντας για όσες επιπτώσεις έχουν οι πράξεις τους στη ζωή των άλλων.

6. Ο................(πλους) των ακτών ήταν η συνηθέστερη τακτική των αρχαίων ναυτικών, καθώς σε περίπτωση κινδύνου είχαν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν μέχρι τη ξηρά.

7. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου άκουσε την πρόταση του πολιτικού μηχανικού για την αγορά του, αλλά απέφυγε να του απαντήσει αμέσως, γιατί ήθελε να ακούσει τις.................(φορές) των άλλων ενδιαφερομένων.

8. Πολλοί κοινωνιολόγοι και συνταγματολόγοι τονίζουν ότι η εισβολή της δημοσιογραφικής κάμερας στις οικίες των πολιτών δίχως την άδεια των τελευταίων συνιστά..........(φωρη) παραβίαση των ατομικών ελευθεριών του ανθρώπου.

9. Οι νέοι συχνά δεν ελέγχουν την.......................(φορά) των συναισθημάτων τους και προβαίνουν σε ανάρμοστες για την ηλικία τους ενέργειες.

10. Στα έργα της ύστερης περιόδου του γνωστού κυβιστή ζωγράφου...................(εικάζεται) η απόγνωση και η μελαγχολία του εξαιτίας της ανίατης ασθένειας, από την οποία έπασχε.

















ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


1-καταβολές
2-κατατείνουν
3-αντιπροσφορές
4-μετακένωση
5-μετέρχονται
6-κατάπλους
7-αντιπροσφορές
8-κατάφωρη
9-παραφορά
10-απεικάζεται





ΛΙΑΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου