Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Να συμπληρώσετε τα κενά με λέξεις που έχουν ως πρώτο συνθετικό τους την λέξη που δίνεται στην παρένθεση ή παράγωγες αυτής.

1. Οι περίοικοι περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια στην αστυνομία τα χαρακτηριστικά του ασυνείδητου οδηγού που χτύπησε με το αυτοκίνητό του το μικρό παιδί και εγκατέλειψε..............(αίμα) το θύμα του στην άσφαλτο.

2. Οι περισσότεροι διανοούμενοι θεωρούν πως πρωταρχικό ρόλο στην έκπτωση των ηθικοπνευματικών αξιών στη σημερινή εποχή είναι η αποθέωση του καταναλωτισμού και του............(ύλη).

3. Οι κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι στις σύγχρονες..........(πολύς) μεγαλουπόλεις οι διαπροσωπικές σχέσεις αμβλύνονται και τα άτομα οδηγούνται βαθμιαία στην αποξένωση και την αλλοτρίωση.

4. Ο ευκατάστατος επιχειρηματίας προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στους υπαλλήλους του με τη.........(μικρός) του, να μην τους προσφέρει ένα κέρασμα μετά τον πρόσφατο γάμο του.

5. Οι κάτοικοι της πόλης.............(θέτω) τις ελπίδες τους για την κατασκευή τοπικού βρεφονηπιακού σταθμού στους βουλευτές της περιοχής, αλλά σύντομα αντιλήφτηκαν ότι το αίτημά τους δεν επρόκειτο να ικανοποιηθεί.

6. Ένας μεγάλος αριθμός πνευματικών ανθρώπων τονίζουν σε κείμενά τους πως η άκριτη εισβολή ηθών και εθίμων από άλλες χώρες οδηγεί σε μια κατάσταση άτυπης πολιτισμικής...........(ξένος).

7. Η προώθηση ατόμων δίχως τυπικά προσόντα σε ανώτερα αξιώματα ήταν χαρακτηριστικό δείγμα της...........(φαύλος) που επικρατούσε κατά την περίοδο της απολυταρχικής διακυβέρνησης του αιμοσταγούς δικτάτορα.

8. Η όξυνση φαινομένων, όπως της ανεργίας, του εθνικισμού, του νεοναζισμού ή της μόλυνσης του περιβάλλοντος, δεν προοιωνίζουν ένα καλύτερο αύριο στο................(αυγή) του 21ου αιώνα.

9. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.............(χορός) στην πανηγυρική δοξολογία για την υποδοχή στην πρωτεύουσα της Αχειροποιήτου εικόνας της Παναγίας, που εστάλη από τη μονή του Αγίου Όρους.

10. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος επιβιβάστηκαν στο υπό ιταλική σημαία πλοίο και πραγματοποίησαν.............(ναυς), προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν, έκανε λαθρεμπόριο όπλων.






ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1-αιμόφυρτο
2-υλοκρατισμού
3-πολυπληθείς
4-μικροπρέπειά
5-εναπόθεσαν
6-ξενοκρατίας
7-φαυλοκρατίας
8-λυκαυγές
9-χοροστάτησε
10-νηοψία




ΛΙΑΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου