Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Τα κεφάλαια μιας ιστορίας.



Η Συμβουλή της Ημέρας: Τα κεφάλαια μιας ιστορίας.

Κάθε ιστορία έχει κεφάλαια. Σε άλλες, μεγάλες ιστορίες, τα κεφάλαια μπορεί να έχουν δικούς τους τίτλους ή αριθμούς ή και τα δύο. Σε κάποιες πιο μικρές, παραμύθια διηγήματα κλπ, μπορεί να μη ξεχωρίζουν τόσο, αλλά πάντα υπάρχουν, όταν το θέμα αλλάζει δραματικά ή υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ παραγράφων. Ο καθένας δίνει όποια μορφή θέλει στα κεφάλαια του. Όμως τί είναι ένα κεφάλαιο;

Κεφάλαιο Πρώτο: 
Η συγκίνηση της Αρχής.
Ένα κεφάλαιο όταν αρχίζει μας κάνει να ανατριχιάζουμε από τις απίστευτες πιθανότητες για την συνέχεια του. 


Κεφάλαιο Δεύτερο: 
Ένα κεφάλαιο κλείνει μέσα του μια μικρότερη ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος. (Εκτός αν επίτηδες το αφήσετε να έχει μια πιο ελεύθερη και μυστηριώδη χροιά!)

Κεφάλαιο Τρίτο: 
Σε μια ιστορία με πολλούς ήρωες, το κάθε κεφάλαιο μπορεί να είναι η μετάβαση από ήρωα σε ήρωα. Τώρα είσαι στον έναν, μετά στον άλλο! (Βλέπε Καυτή Σοκολάτα).

Κεφάλαιο Τέταρτο: 
Η αρχή είναι τόσο δύσκολη! (για εμένα Πρέπει να δείξεις το περιεχόμενο του υπόλοιπου κεφαλαίου για να καταλάβει ο αναγνώστης που, πότε και με ποιον βρίσκεται!

Κεφάλαιο Πέμπτο: 
Το τέλος είναι συναρπαστικό! Μου αρέσει προσωπικά να αφήνω υπονοούμενα για το επόμενο κεφάλαιο ή να κλείνω με έναν αστείο ή ειρωνικό τρόπο ή κάτι που τέλος πάντων να προκαλεί συναισθήματα και επιθυμία να αλλάξεις σελίδα!

Κεφάλαιο Έκτο: 
Τα κεφάλαιο είναι όπως είπαμε μικρές ιστορίες. Για αυτό την στιγμή της αποκορύφωσης τους (δεν είναι είναι ανάγκη να είναι δραματική, απλά πάντα υπάρχει, είναι η ψυχή του κεφαλαίου) μη την ζορίζεις πολύ για να βγει! Στρώσε ένα καλά σκηνοθετημένο δρόμο, πέτα την! και άσε τον αναγνώστη να νιώσει αυτό που πρέπει να νιώσει. Στην σωστή όμως στιγμή.

Γενικά, τα κεφάλαια έχουν αρχή, μέση και τέλος (κατά βούληση) και περιλαμβάνουν μικρές ιστορίες και γεγονότα. Δεν είναι ανάγκη να έχουν μόνο μία. Αν είναι περισσότερες τις ζορίζουμε πολύ εύκολα με ένα μεγάλο κενό ή με αριθμούς. Μη ξεχνάτε την ψυχή του κεφαλαίου σας, κάποια στιγμή πρέπει να φανεί!

Παράδειγμα το Καυτή Σοκολάτα, όπου η ηρωίδα και ο εχθρός της ανταλλάζουν κεφάλαια και μιλούν αποκλειστικά ο καθένας μέσα από το δικό του ή στο Inferno, όπου τα επεισόδια κόβονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κεφάλαια για να κρατούν την αγωνία.


Άσκηση: Τα κεφάλαια μιας ιστορίας.
Έχετε σκεφτεί λίγο την ιστορία που θέλετε να γράψετε; 
Την περνάτε μήπως ήδη στο χαρτί αλλά δεν υπάρχει μια ακριβής εικόνα του τι κάνετε; Να μια άσκηση για να βοηθήσει. 
ΠΡΟΣΟΧΉ: Αυτή η άσκηση είναι μόνο για όσους θέλουν να ξέρουν από την αρχή όλο το περιεχόμενο της ιστορίας τους. 
Όσοι θέλουν να ανακαλύπτουν στην πορεία την πλοκή και τα επεισόδια καλό είναι να μην την βάλουν στο μυαλό τους, θα επηρεάσει την μαγεία!
Σκέψου μια φορά, πολύ καλά την ιστορία. Σαν βαθιά ανάσα. Και τώρα χώρισε την στα βασικά της σημεία. 
Πχ. Σταχτοπούτα: 
1) Δούλευε σκληρά 
2)Πήγε στο παλάτι και γνώρισε τον Πρίγκιπα. 
3) Φόρεσε το γοβάκι και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Αφού κάνεις αυτό, χώρισε τα βασικά σημεία σε Κεφάλαια. Που θα ξεκινάς και που θα σταματάς; Τι συναίσθημα αφήνεις στον αναγνώστη; Τι είναι αυτό που θα τον κάνει να συνεχίσει στο επόμενο κεφάλαιο; 
Απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς (αν μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις και για τις κινήσεις - φράσεις του ήρωα κάνε το!) γραπτώς ή στο μυαλό σου.

Πρόσεχε τα κεφάλαια να είναι όμοια μεταξύ τους στο μέγεθος τις περισσότερες φορές. 
Δεν φαίνεται ωραίο το ένα να είναι 3 σελίδες και το 33.
Επίσης να ελέγχεις αν πράγματι χρειάζεται να κόψεις το κεφάλαιο. 
Το κάθε κεφάλαιο πρέπει να τελειώνει εκεί που τελειώνει το θέμα του. 
Πχ, δεν μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο πριν χτυπήσει το ρολόι δώδεκα για την Σταχτοπούτα! (εκτός και αν το κάνουμε για σασπένς) 
Είναι στο χέρι σας να κρίνετε πότε πρέπει να αλλάξει το κεφάλαιο, ανάλογα με το τι εντύπωση θέλετε να αφήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου