Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Ο φανταστικός ήρωας.



Συμβουλή της Ημέρας: Ο φανταστικός ήρωας.
Ας παίξουμε τους ντετέκτιβ σήμερα και ας ψάξουμε τις ζωές των ηρώων μας. Φυσικά δεν υπάρχουν από μόνες τους, τις φτιάχνουμε εμείς. Οπότε δεν είναι και πιο εύκολο;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια από τα κυριότερα σημεία της ζωής ενός ήρωα γιατί αυτά διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του, μπορεί ακόμα και να έχουν άμεση σχέση με την πλοκή της ιστορίας μας και με ό,τι κάνει μέσα σε αυτήν ο ήρωας. 

Έτσι λοιπόν μπορούμε να βρούμε τα κίνητρα, τις ωθήσεις, τους βαθύτερους λόγους που τον έβαλαν να πάρει αποφάσεις και που τον οδήγησαν στο μονοπάτι με τέλος εκεί που αρχίζει το παρόν, δηλαδή το έργο που γράφουμε. 
Επίσης είναι σημαντικό να διαφέρει ο κάθε ήρωας από τον άλλο, αν είναι παραπάνω από ένας. Αλλιώς τα πρόσωπα θα χάνονταν μέσα στο πλήθος και η ιστορία μας θα έμενε χωρίς πρωταγωνιστή.



Άσκηση: Ο φανταστικός ήρωας.
Έχετε βρει ποιο θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας σας; Αυτό που θα μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και που θα ζει τις περιπέτειες και τα γεγονότα της πλοκής; 

Αν όχι:
α) Σκεφτείτε το φύλο, το όνομα και την ιδιότητα του.


β) Σκιαγραφήστε πρόχειρα, προς το παρόν, τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του.


γ) Ανακαλύψτε ποιος θα είναι ο ρόλος του μέσα στην ιστορία.


 
Αν ναι:
α) Δώστε περισσότερο χρώμα στο χαρακτήρα, τις σκέψεις, τον τρόπο που μιλά και αντιδρά σε κάποια κατάσταση.


β) Αποφασίστε αν είναι με τους καλούς ή τους κακούς της υπόθεσης, ή αν είναι ουδέτερος. Ακόμα σκεφτείτε ποια εντύπωσε θέλετε να αφήνει στον αναγνώστη.


γ) Βρείτε τα αρχικά, πρωτόγονα ακόμη σημεία που έρχεται σε επαφή με τους άλλους χαρακτήρες (αν υπάρχουν) και πως συμβιώνει με αυτούς, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.


δ) Πολύ σημαντικό: κάντε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά της ύπαρξης του: που γεννήθηκε, πότε, πόσο χρονών είναι στο έργο, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση και ψυχική ίσως (είναι σημαντικό στις ιστορίες μυστηρίου) που ζει τώρα, τι σχέδια έχει, τι προβλήματα έχει.


ε) Περιγράψτε τον από την κορυφή ως τα νύχια, σαν να ήταν μπροστά σας: μαλλιά, μάτια, μύτη, αυτιά, έκφραση, τικ, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ύψος, πάχος, ρούχα, αναπηρίες αν υπάρχουν και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτείτε.


ΠΡΟΣΟΧΉ: Όλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικό να τα αναφέρετε λεπτομερώς στην διήγηση σας, μπορεί να τα περιγράψετε στα γρήγορα ή και καθόλου, ωστόσο βοηθάει να τα έχετε στο μυαλό σας όσο φτιάχνετε τον σκελετό του ήρωα, δίνει μια πιο ολοκληρωμένη, αληθοφανή εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου