Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Ο Τίτλος που χρειάζεται να έχει ένα κείμενο


Η Συμβουλή της Ημέρας: Ο Τίτλος.

Κάποτε ο τίτλος ενός βιβλίου ήταν και η μόνη ένδειξη της πλοκής του. τα εξώφυλλα ήταν μονόχρωμα και τα οπισθόφυλλα κενά. Μονάχα ο τίτλος δέσποζε στην πρόσοψη, το πνευματικό παιδί του ονόματος του συγγραφέα. 
Τώρα πια τα βιβλία είναι κυριολεκτικά πνιγμένα σε πληροφορίες, χρώμα και ερεθίσματα. 
Υπάρχουν νούμερα τιμής, εκπτώσεων, εκδόσεων, υπάρχουν τα ονόματα του συγγραφέα και ίσως παλιότερων best seller του, υπάρχει ο εκδοτικός οίκος και άπειρα σχέδια και χρώματα και κάπου μέσα στον στρόβιλο βρίσκεται και ο Τίτλος. 
Πλέον μας τραβά το εξώφυλλο, αλλά η καρδιά του βιβλίου είναι ο Τίτλος.

Πως να επιλέξω τον Τίτλο για την ιστορία μου;
Ο Τίτλος είναι η πιο μικρή περίληψη του βιβλίου μας. Επομένως πρέπει να έχει σχέση με το περιεχόμενο. Ανάλογα με το είδος του βιβλίου (τρόμου, ρομαντικό, κοινωνικό κλπ) θα πρέπει να επιλέξουμε και τον Τίτλο. Για να εμπιστευτούμε, μας βοηθά το πιο αγαπημένο μας σημείο στην ιστορία ή το πιο χαρακτηριστικό, συναισθηματικό και τα λοιπά. Βρείτε ποιο είναι αυτό, κλείστε το περιεχόμενο του σε μια πρόταση και ιδού, έχετε τίτλο!

Αν δεν μου βγαίνει εύκολα, τι θα πρέπει να κάνω;
Συχνά ο Τίτλος αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση από ότι περιμέναμε. Αν δεν έχετε κάποια ιδέα από την αρχή του έργου, μην απογοητεύεστε! Συνεχίστε το γράψιμο της ιστορίας έχοντας στην άκρη του μυαλού την κενή θέση του τίτλου. Κάποια στιγμή θα βρείτε κάτι που σας αρέσει. Ακόμα μπορείτε να περιμένετε μέχρι να τελειώσετε όλο το γραπτό. Αντίθετα, μπορείτε να βρείτε πρώτα τον τίτλο, μια φράση που σας αρέσει ή κάτι που απλά σας έδωσε η Μούσα, οπότε ξεκινάτε να γράφετε βάση αυτού!

Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας Τίτλος;
Το μέγεθος του τίτλου δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του γραπτού. Μπορεί ένα διήγημα των 15 σελίδων να έχει 20 λέξεις τίτλο και ένα μυθιστόρημα των 300, μονάχα 2. Να θυμάστε όμως ότι οι υπερβολικά μεγάλοι τίτλοι είναι γραφικοί, με την άσχημη έννοια συχνά, και αποτρέπουν τον αναγνώστη. Ομοίως οι πολύ μικροί τίτλοι δεν προκαλούν ενδιαφέρων.

Ποιο είναι το σωστό περιεχόμενο ενός Τίτλου;
Συνήθως είναι οι φράσεις 3-5 λέξεων. Πχ: Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι. Είναι ο ικανός αριθμός λέξεων για να περιγράψει ουσιωδώς το περιεχόμενο του γραπτού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο όνομα, πχ: Οι Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ, όμως πλέον τα ονόματα σε ένα κόσμο δισεκατομμυρίων ατόμων δεν προκαλούν ενδιαφέρων, εκτός και αν είναι κάποιου διάσημου. Ένα σκέτο όνομα, όπως Εκτόρ Σερβαντάκ, είναι σχεδόν αόρατο. 

Τι προσπαθώ να περάσω μέσα από τον Τίτλο μου;
Είναι ανάλογα το είδος της ιστορίας.
  • Σε μια αστυνομική περιπέτεια θέλουμε μυστήριο. Ο πιο κλασικός τίτλος: Το Μυστήριο του/της...
  • Σε ένα κοινωνικό θέλουμε κάτι αλληγορικό, συγκεκριμένο αλλά και μεταφορικό επίσης, πχ Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, που μιλά για τον ρατσισμό.
  • Σε ένα ρομαντικό θέλουμε κάτι πιο ανάλαφρο, αφηρημένο και νοσταλγικό (πολύ της μόδας στην ελληνική αγορά) όπως πχ: Θα σε θυμάμαι, Δυο Ζωές και τα λοιπά.
  • Σε μια περιπετειώδη ιστορία θέλουμε κάτι που να ξεχειλίζει ενέργεια: Ταξίδι στην Άκρη της Γης.
  • Σε μια παιδική ιστορία είναι πολύ συνηθισμένες οι Τριλογίες του στυλ: Ο Δόκτωρ Πάτρικ και τα Μαγικά Γάντια, Ο Δόκτωρ Πάτρικ και ο Τρελός Βασιλιάς και πάει λέγοντας.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης, αν η ιστορία μου έχει κάτι πολύ ασυνήθιστο, πρωτοπόρο ή σημαντικό να πει, να το περιλαμβάνω στον τίτλο. Όταν ο Ιούλιος Βερν έγραψε το μυθιστόρημα 20.000 Λεύγες υπό την Θάλασσα, τα υποβρύχια ήταν ακόμη επιστημονική φαντασία. Οπότε ένα ταξίδι απόστασης 20.000 λευγών ΥΠΟ την θάλασσα, θα ήταν κάτι που άξιζε να αναφερθεί στον τίτλο, θα τραβούσε αμέσως τα βλέμματα.

Συμβουλή: Μην ζορίζετε πολύ το Τίτλο. Θα πρέπει να βγει αυθόρμητα για αυτό πέρα από τα βήματα που σας έδειξα, μην ζορίσετε πιο πολύ.
Για τα διηγήματα, οι χιουμοριστικοί τίτλοι και οι κάπως παράξενοι μετατρέπουν το μικρό μας κείμενο σε λαχταριστό μεζεδάκι που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί να το δοκιμάσει!


Άσκηση: Ο Τίτλος.
Διάλεξε 10 ιστορίες, μικρές και μεγάλες τις οποίες να έχεις διαβάσει και άλλαξε τους τον τίτλο χρησιμοποιώντας τους τρόπους της προηγούμενης συμβουλής. 
Αν μπορείς να βρεις πάνω από έναν τίτλο, τότε προσπάθησε να διαλέξεις αυτόν που εκφράζει καλύτερα την ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου