Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Το Θέμα της Ιστορίας μου.


Η Συμβουλή της Ημέρας: Πως να Διαλέξω το Θέμα της Ιστορίας μου.

Για κάποιους δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να σκαρφιστούν μια πλοκή. Μπορεί να έχουν άλλου είδους προβλήματα στην συνέχεια, αλλά σε αυτό το κομμάτι η φαντασία τρέχει ασταμάτητα. 
Ενώ αντίθετα για κάποιους άλλους τα θέματα μιας ιστορίας είναι μεγάλο βάσανο. Όταν έχεις την ανάγκη να γράψεις αλλά δεν ξέρεις για τι να μιλήσεις, είναι σαν να σου δένουν τα χέρια. Να μερικά βήματα και τρόποι για να ξεπεράσει κανείς αυτό το μικρό εμπόδιο.

1: Πηγή από προβληματισμούς.
Την πρώτη μου ιστορία σε μέγεθος μυθιστορήματος της εμπνεύστηκα με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είχα δηλαδή μια ξαφνική ιδέα, ήθελα να πετύχω κάτι, στόχος μου ήταν να γράψω για τους αντιήρωες, τους κακούς, τους παράνομους και να δω πως είναι η δική τους πλευρά της ζωής. Βρήκα λοιπόν θέμα από κάτι που με προβλημάτιζε στην αληθινή ζωή.


2: Έμπνευση από ήδη γνωστές ιστορίες.
Δεν είναι κακό να γράψουμε πάνω σε ήρωες που άλλοι έχουν ανακαλύψει (μόνο που υπάρχουν τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων). ΑΝ για παράδειγμα κάποιος γοητεύτηκε από τον Ρομπέν των Δασών ή τον Σέρλοκ Χολμς θέλει να γράψει μια ιστορία βάση αυτών, κανείς δεν τους το απαγορεύει. 

Προσοχή όμως: αυτές οι ιστορίες δεν είναι για δημοσίευση εκτός και αν με κάποιον τρόπο κερδίσετε τα πνευματικά δικαιώματα, πχ: η επίσημη συνέχεια του Πίτερ Παν, Πίτερ Παν στα Πορφυρά της Τζεραλντίν Μακ'Ορκραν.

3: Δίνοντας αξία σε ασήμαντα πράγματα.
Υπάρχουν πράγματα τριγύρω μας που δεν τα αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Για παράδειγμα, περπατά ο συγγραφέας στον δρόμο και παρατηρεί έναν παππού που με λυπητερό βλέμμα παρατηρεί μια βιτρίνα νεανικών ρούχων. Ποιος είναι ο λόγος της θλίψης του; Κάτι τέτοια φαινομενικά ασήμαντα θέματα είναι που βγάζουν τα καλύτερα διηγήματα.


4: Ψάχνοντας το πρωτότυπο.
Για κάποιον που νιώθει πως έχει κάτι καινούριο να πει, πρέπει να βρει και το κατάλληλο "χάρτινο ρούχο" για να το ντύσει. Μια εξωφρενική, ιδιότροπη, ιδιοφυής ή απλά τρελή καινούρια ιδέα μπορεί να προκαλέσει σάλο ενθουσιασμού ή αποτροπιασμού. Όλα εξαρτώνται από το πως θα χειριστείς την καινούρια αυτή άποψη σε ένα κόσμο σκληρό.


5: Το εύκολο μονοπάτι.
Φυσικά όλοι οι συγγραφείς δεν γράφουν για την ψυχή τους. Κάποιοι γράφουν για το πορτοφόλι ενώ άλλοι και για τα δύο γιατί δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα πιο υποκειμενικά γραπτά δεν "πουλάνε" αρκετά για να θρέψουν έναν συγγραφέα. Για αυτό λοιπόν υπάρχει και το εύκολο μονοπάτι της "κόπιας", δηλαδή της στερεότυπης, αναμασημένης ιστορίας σε στυλ σαπουνόπερας, μυστηρίου, ερωτικής ίντριγκας ή όπως τώρα είναι πολύ επικερδές, επιστημονικής φαντασίας (λυκάνθρωποι, βρικόλακες κλπ).


6: Ιστορικά και άλλα γεγονότα.
Βασισμένος σε μια αληθινή ιστορία, ένας συγγραφέας μπορεί να γράψει αριστουργήματα, ειδικά όταν η ιστορία που περιγράφει είναι γενικότερα γνωστή. Μπορεί να μείνει απόλυτα πιστός στα γεγονότα ή και να τα τροποποιήσει όπως νομίζει. Προσοχή όμως γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος μηνύσεων όταν κανείς μιλήσει για σημαίνοντα πρόσωπα. 

Πχ, ο Νταν Μπράουν έχει αρκετά προβλήματα με οργανώσεις και άτομα τα οποία αναφέρονταν στα βιβλία του Κώδικας Da Vinci και Illuminati.

Αυτοί οι τρόποι είναι από τους πιο απλούς που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να συλλάβει μια ιδέα. Να έχετε στο νου σας ότι αν θέλετε να γράψετε ποιοτικά, πρώτα έχει σημασία η δική σας γνώμη και άποψη και μετά του αναγνώστη. Γράφουμε για εμάς, απλώς τυχαίνει να μας διαβάζουν και άλλοι.




Άσκηση: Πως να Διαλέξω το Θέμα της Ιστορίας μου.
Αυτή η άσκηση δεν διδάσκει κάτι, μόνο μας δείχνει πόσο εύκολο και διασκεδαστικό είναι να βρίσκεις το θέμα μιας ιστορίας.

Τρόπος 1: Φαντάσου πως είσαι σε μια κατασκήνωση παιδιών σε ένα δάσος και κάθεστε το βράδυ γύρω από την φωτιά. Τότε αρχίζουν να σου ζητούν να τους πεις μια τρομαχτική ιστορία. Τι να κάνεις; Κοιτάς τριγύρω και στα λίγα δευτερόλεπτα που έχεις βλέπεις πατημασιές, μια παντόφλα, κάτι σφεντόνες και άλλα πολλά. Φαντάσου πως είσαι σε αυτή την κατάσταση και σκαρφίσου μια μικρή τρομαχτική ιστορία για τα παιδιά.

Τρόπος 2: Πάρε μια εφημερίδα και άνοιξε την τυχαία σε μια στήλη ή ψάξε να βρεις κάτι που σου κάνεις εντύπωση. Ένα άρθρο πολιτικό, αστυνομικό, καλλιτεχνικό. Βρες μια ιδέα από τα γεγονότα ή ακόμα και από τα αστεία ονόματα των δημοσιογράφων και γράψε μια ιστορία για αυτόν που πήρε την συνέντευξη, για τον αστυνόμο που έπιασε τον δολοφόνο ή ό,τι άλλο σκεφτείς.

Τρόπος 3: Διάλεξε ένα από τα αγαπημένα σου βιβλία και γράψε μια διαφορετική εκδοχή της πλοκής, μια άλλη αρχή ή άλλο τέλος. Ή ακόμα, την συνέχεια του. Μπορείς να κάνεις το ίδιο για μια ταινία που σου αρέσει και που δεν έχει βγει σε βιβλίο.

Τρόπος 4: Το έχω κάνει και είναι απίστευτα διασκεδαστικό. Βγες στον δρόμο και πάρε από πίσω για λίγη ώρα κάποιον, τον οποιοδήποτε. Φρόντισε να μη σε δει φυσικά. Παρακολούθησε τις κινήσεις του, τα μέρη που πάει, τι φοράει, τι κρατάει, τις στιγμές που παραλίγο να σε δει. Γράψε μετά για αυτόν τον άνθρωπο τι μπορεί να έκανε μετά που τον άφησες ή απλά γράψε την περιπέτεια σου που τον παρακολούθησες!

Τρόπος 5: Σκέψου τι είναι αυτό που σε απασχολεί στη ζωή σου ή απλά την μέρα που θα γράψεις την ιστορία. Οι μετανάστες, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι φυλές της Αφρικής, το πόσοι άνθρωποι μπορεί να ακούν το ίδιο τραγούδι με σένα την ίδια στιγμή στον κόσμο κλπ. Από ένα τέτοιο ερέθισμα γράψε μια μικρή ιστορία.

Δεν θα δώσω συμβουλή να γράψει κάποιος κάτι στην κατηγορία "κόπια" παρόλο που την αναφέρω. Θα ήταν το αντίθετο από αυτό που κάνουμε όλοι εδώ, στην Λέσχη, να γράφουμε την ψυχή μας στο χαρτί.


Άσκηση: Ας γράψουμε σήμερα για να εξασκηθούμε στον αυθορμητισμό μας.
Διάλεξε 5 από τα παρακάτω θέματα και γράψε μέσα σε μια μέρα από μία μικρή ιστορία! Χωρίς σκέψη, χωρίς διορθώσεις!

1) Ένας φάρος πάνω στα βράχια
2) Μια ημέρα γιορτής και πανηγυρισμού
4) Ένας παράξενος γείτονας
5) Το μυστήριο του σπιτιού με την ανοιχτή πόρτα
6) Ταξιδεύοντας με ένα σκούτερ στην Ευρώπη
7) Η γρουσούζικη ομπρέλα
8) Το χωράφι με τις μηλιές
9) Μια νύχτα που έβρεχε πολύ
10) Ύποπτα ίχνη στον τόπο του εγκλήματος


Μπορείς να γράψεις με χιούμορ, συναίσθημα, μυστήριο, αγωνία, δράση, περιέργεια, βαρεμάρα ή όπως αλλιώς νιώθεις σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου