Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Πως να Πηγαίνεις Από Κεφάλαιο σε Κεφάλαιο.



Η Συμβουλή Της Ημέρας: Πως να Πηγαίνεις Από Κεφάλαιο σε Κεφάλαιο.

Ίσως να είναι πιο εύκολο να κλείνεις ένα κεφάλαιο από ότι να το ανοίγεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα το κάνουμε χωρίς στιλ! Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να κλείσεις ένα κεφάλαιο, και η επιλογή σου εξαρτάται από τους στόχους σου. Βλέπουμε πιο κάτω τις πιθανές περιπτώσεις:


Κλείνοντας το Κεφάλαιο.

1) Νοσταλγία: 
Είναι όταν αφήνουμε ένα υπονοούμενο ή ένα δείγμα συναισθήματος να αιωρείται στις τελευταίες μας λέξεις. Με τις σωστές λέξεις και κλείνοντας το θεματικό μέρος του κεφαλαίου (δεν αφήνουμε δηλαδή ερωτήματα αναπάντητα) ησυχάζουμε και ηρεμούμε τον αναγνώστη με μια ατμόσφαιρα σιγουριάς και σταθερότητας. Πχ: Ο αέρας σφύριζε μέσα από τα κλαδιά των δέντρων καθώς νύχτωνε πίσω στο χωριό. Και αυτή η μέρα είχε φτάσει στο τέλος της.

2) Αγωνία: 
Για να κρατήσεις τον αναγνώστη σε αγωνία και ενδιαφέρον μπορείς να κόψεις το κεφάλαιο την στιγμή που κάτι αναπάντεχο συμβαίνει, που η ένταση στους ήρωες είναι μεγάλη. Με αυτό το τέχνασμα είναι σίγουρο πως η σελίδα για το επόμενο κεφάλαιο θα γυρίσει πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο! Πχ: "Και ενώ είχαν μαζευτεί στην κουζίνα και καυγάδιζαν ζωηρά, η πόρτα άνοιξε με ένα κρότο και όλοι στράφηκαν για να αντικρίσουν την σκοτεινή φιγούρα ενός άντρα στο κατώφλι"

3) Ειρωνεία ή Χιούμορ: 
Μια χαριτωμένη πινελιά στο τέλος του κεφαλαίου που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε. Πχ: "Η ξαδέρφη μου του έδωσε ένα μικρό χαστούκι και είδα που ο μικρός κοκκίνισε από την ντροπή του. Έτρεξε στους γονείς του ενώ εγώ και η Άννα προσπαθούσαμε να πνίξουμε τα γέλια μας."
Ή όπως έγραψε η Τζέην Ώστεν στο Υπερηφάνεια και Προκατάληψη: (Μιλάει η Ελίζαμπεθ για τον επίδοξο και επίμονο γαμπρό) "Θα πήγαινα αμέσως να ζητήσω από τον πατέρα να του επαναλάβει την άρνηση μου. Και είμαι σίγουρη πως αυτή την φορά δεν θα τη νόμιζε κοριτσίστικο νάζι."


4) Μια απλή κατάληξη: 
Είναι όταν δεν έχουμε κάτι πολύ εντυπωσιακό ή συγκεκριμένο να δείξουμε, απλά τελείωσε η πλοκή του κεφαλαίου και το κλείνουμε. Πχ: "Άφησε τα χαρτιά στο γραφείο, πήρε τον σάκο και βγήκε από το γραφείο με τα χέρια στις τσέπες."



Ανοίγοντας το Επόμενο Κεφάλαιο.

1) Η Συνέχεια: 
Το νέο κεφάλαιο είναι συνήθως η συνέχεια του προηγούμενου. Αυτό σημαίνει ότι είτε αρχίζουμε την πλοκή από εκεί που την αφήσαμε αλλά σαφώς αλλάζουμε επεισόδιο, είτε από λίγο παρακάτω.
Πχ: Κεφάλαιο Πρώτο: Η Άννα μπαίνει στο δάσος και φτάνει ως το τέλος του.
Κεφάλαιο Δεύτερο: Η Άννα βγαίνει από το δάσος και συνεχίζει την περιπέτεια σε ένα λιβάδι.


2) Αλλαγή περιβάλλοντος: 
Δυο συνεχόμενα κεφάλαια μπορεί να διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Μπορεί το ένα να μιλάει για έναν ήρωα και το επόμενο για έναν άλλο, έχουμε δηλαδή αλλαγή περιβάλλοντος ή ατόμου ή και τα δύο. Πχ: 

Τέλος 1ου Κεφαλαίου: 
Ο Δημήτρης βγήκε με την βάρκα στο πέλαγος. 

Αρχή 2ου Κεφαλαίου: 
Την ίδια ώρα ή Εν το μεταξύ, η Χριστίνα βρισκόταν στο σπίτι και έτρωγε, κλπ.
Υπάρχουν και άλλα κόλπα στις αλλαγές των κεφαλαίων όπως το πήγαινε έλα σε παρελθόν και μέλλον, εναλλαγή επεισοδίων διάφορων ηρώων, άμεση συνέχιση από σημείο με σασπένς όπως στο παράδειγμα με τον μυστηριώδη άντρα, υπερπήδηση σκηνών με σκοπό να επιστρέψουμε σε αυτά σε επόμενα κεφάλαια και άλλα πολλά.
Με ένα συνδυασμό του ύφους κλεισίματος (νοσταλγία, χιούμορ, απλότητα, αγωνία) με την πολιτική έναρξης του επόμενου κεφαλαίου, (συνέχιση από το σημείο διακοπής, αλλαγή προσώπου - χώρου - χρόνου) μπορείτε εύκολα να λύσετε το πρόβλημα μετάβασης από κεφάλαιο σε κεφάλαιο.


Παράδειγμα για την Αλλαγή από Κεφάλαιο σε Κεφάλαιο:
Από το Τομ Σόγιερ, του Μαρκ Τουέιν.


Ομαλή κατάληξη κεφαλαίου με μια δόση χιούμορ: 
"Ο Τομ έπεσε στο κρεβάτι χωρίς να κάνει την εκνευριστική για αυτόν βραδινή προσευχή και ο Σιντ ( ο αδερφός του) σημείωσε στο μυαλό του αυτή του την παράλειψη.

Εντυπωσιακή κατάληξη κεφαλαίου με αγωνία για την συνέχεια:
"Η ένταση από την συγκρατημένη συγκίνηση έφτασε στο αποκορύφωμα της όταν το παιδί είπε: "...και την ώρα που ο γιατρός κατέβασε την σανίδα και ο Μαφ Πότερ σωριάστηκε χάμω, ο Τζο ο Ινδιάνος πήδηξε με ένα μαχαίρι και..."
Κρακ! Γρήγορος σαν την αστραπή, ο μιγάς όρμησε σε ένα παράθυρο προσπερνώντας όσους πήγαν να τον πιάσουν και έγινε καπνός!"





Άσκηση: Πως να Πηγαίνεις Από Κεφάλαιο σε Κεφάλαιο.
Διάλεξε ένα γνωστό παραμύθι, κάτι εύκολο για να μπορείς να το επεξεργαστείς αλλά και για να μη χρειαστεί να γράψεις καινούρια ιστορία μόνο για την άσκηση αυτή. Για παράδειγμα, Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι. Χώρισε σε βασικά κεφάλαια την ιστορία και έπειτα γράψε το τέλος τους μόνο, τι ύφος θα έχουν σύμφωνα με τις κατηγορίες στην Συμβουλή της Ημέρας; Έπειτα γράψε και το ξεκίνημα για κάθε κεφάλαιο, είτε συνεχίζοντας την πλοκή του προηγούμενου είτε αλλάζοντας περιβάλλον.
Για παράδειγμα, έχουμε την σκηνή της γριάς - Κακιάς Βασίλισσας στο παράθυρο της Χιονάτης. Πως θα μπορούσαμε να κόψουμε το κεφάλαιο σε εκείνο το σημείο για να μείνουμε με την αγωνία και πως θα μπορούσαμε να αρχίσουμε δημιουργικά το επόμενο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου