Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Οι Μεγάλες και οι Μικρές Προτάσεις.


Η Συμβουλή της Ημέρας: Οι Μεγάλες και οι Μικρές Προτάσεις.


Τα δύο αυτά είδη προτάσεων μπορούν να χωρέσουν και να προσαρμοστούν σε κάθε είδος έργου. Καθώς έχουν διαφορετικές ιδιότητες και μορφές όμως, πρέπει να γνωρίζουμε που ταιριάζουν καλύτερα. 

Οι Μικρές Προτάσεις ή αλλιώς Βραχυπερίοδος λόγος:
Είναι εξαιρετικά βοηθητικές οι μικρές, ολοκληρωμένες προτάσεις σε ιστορίες μυστηρίου και αγωνίας, ειδικά όταν φτάνουμε στο σημείο της κορύφωσης. Σαν αναστατωμένη φωνή, η μικρή πρόταση προσδίδει μια αγωνία στην ροή του λόγου και νιώθουμε την ενέργεια που εκπέμπει. Το πρόβλημα όμως φαίνεται όταν αρχίζει να γίνεται κουραστική η επανάληψη ρημάτων και προσώπων. Για αυτό το λόγο και οι μεσαίου μεγέθους προτάσεις είναι προτιμότερες για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, αφήνοντας τις μικρές, συνεχόμενες ίσως προτάσεις για το σημείο του σασπένς.


Οι Μεγάλες Προτάσεις ή αλλιώς Μακροπερίοδος λόγος:
Βοηθούν στην ομαλή σταθερή περιγραφή ενός τοπίου ή μιας κατάστασης. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για κάποιο άσχημο γεγονός. Η έλλειψη μικρών προτάσεων μπορεί να καλυφτεί μες τις κατάλληλες λέξεις για να δείξουμε τον πόνο και την οδύνη καμιά φορά. Με τις μεγάλες προτάσεις κάνουμε καμιά φορά επίδειξη γραμματικής και συντακτικής ευελιξίας, συνδυάζουμε κύριες με δευτερεύουσες, πολλαπλά νοήματα ή περιεχόμενα, μπορεί να αλλάζουμε και θέμα μέσα στην ίδια πρόταση καμιά φορά, όπως τώρα που σας ενημερώνω ότι γράφω από το σαλόνι του σπιτιού μου, όμως αυτό μπορεί να κρύβει παγίδες. Αν δεν προσέχουμε το νόημα μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Να μη γνωρίζουμε που βρισκόμαστε μέσα στην πρόταση, να κάνουμε λάθη στην σύνταξη ή ακόμη και να ξεχάσουμε τί θέλαμε να πούμε (μου έχει συμβεί πολλές φορές.) Ο Μακροπερίοδος λόγος λοιπόν δεν είναι για τους πρωτάρηδες, θέλει πολύ δουλειά για να ελεγχθεί, αλλά όταν γίνει αυτό, μπορεί να δώσει έναν αέρα κουλτούρας και δεξιοτεχνίας στα κείμενα σας.




Άσκηση: Οι Μεγάλες και οι Μικρές Προτάσεις.
Γράψτε δυο μικρές παραγράφους όπου θα περιγράφετε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, δυο σκυλιά που μαλώνουν ή κάτι παρόμοιο. Την μία παράγραφο γράψτε την με μικρές, κοφτές προτάσεις, σαν να βλέπετε το συμβάν μπροστά σας και την άλλη με μεγάλες προτάσεις, σαν να περιγράφετε τι είδατε χτες.

Παράδειγμα 1: 
"Ο σκύλος άρπαξε την παντόφλα και έτρεξε σαν τρελός. Έτρεξε, έτρεξε, βγήκε στον δρόμο με φόρα. Ένα αμάξι κόρναρε και σταμάτησε λίγο πριν τον πατήσει. Ο σκύλος γρύλισε. Έβαλε την ουρά στα σκέλια και έτρεξε πίσω στην αυλή."

Παράδειγμα 2: 
"Με το που άρπαξε την παντόφλα στα δόντια του, ο σκύλος άρχισε να τρέχει σαν τρελός προς τον δρόμο χωρίς να δει το αμάξι που ερχόταν καταπάνω του και που ευτυχώς πρόλαβε να φρενάρει εγκαίρως. Ο σκύλος πάγωσε από τον τρόμο του και γρύλισε όμως συνήλθε γρήγορα και βάζοντας την ουρά στα σκέλια έτρεξε πάλι πίσω στην αυλή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου