Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλή Ημέρας: Δημιουργώντας τον Αντιήρωα.


Η Συμβουλή της Ημέρας: Δημιουργώντας τον Αντιήρωα.


Σε κάθε ιστορία, κάθε μυθιστόρημα, παραμύθι ή διήγηση μπορεί κανείς να βρει έναν κεντρικό ήρωα, ένα πρόσωπο που τραβά το ενδιαφέρον και την εξέλιξη της πλοκής πάνω του. Και σε κάθε ιστορία που βρίσκεται ένας ήρωας, θα βρίσκεται και ένας αντιήρωας.


Τι είναι όμως ο αντιήρωας;
Είναι το πρόσωπο που τις περισσότερες φορές αντιπροσωπεύει τα αντίθετα χαρακτηριστικά του Ήρωα. Για τον Καλό υπάρχει και ο Κακός, για τον Νόμινο ο Παράνομος και πάει λέγοντας. Ο Αντιήρωας είναι αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ιστορίας, ολοκληρώνει τον Ήρωα και του δίνει κίνητρο, τον βάζει σε κίνηση και σε τελική ανάλυση, δίνει λόγω ύπαρξης στην ίδια την πλοκή.


Να μερικά από τα είδη του Αντιήρωα:
1) Ο Εχθρός.
Είναι το πιο προφανές εμπόδιο σε μια ιστορία. Είτε πρόκειται για περιπέτεια είτε για κοινωνική ιστορία, ο Εχθρός θα είναι εκεί για να έρθει σε σύγκρουση με τον Ήρωα. Πχ: Στα σύνορα ενός κράτους ξεσπάει πόλεμος και ο λαός ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Ο Ήρωας ίσως είναι ο γενναίος ηγέτης ενώ ο Αντιήρωας είναι ο αντίπαλος κατακτητής που πρέπει να πολεμήσει.


2) Ο Ανήθικος/Παράνομος.
Σε μια κοινωνία που βασίζεται σε ηθικούς κώδικες, ο Αντιήρωας ίσως είναι αυτός που σπάει τον κανόνα και προκαλεί κακό στους γύρω του χωρίς τύψεις και ενδοιασμούς. Μπορεί να είναι το αυταρχικό αφεντικό στο γραφείο, ο τραμπούκος στο λύκειο ή ο κακόβουλος γείτονας που κλέβει την εφημερίδα. Μπορεί να είναι ένας τρομοκράτης ή ένας κατά συρροή δολοφόνος. 


3) Το Άλλο Μισό.
Ο ίδιος ο Ήρωας κρύβει μέσα του τον Αντιήρωα πολλές φορές. Μέσα στην ιστορία μας ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει τις κακές συνήθειες του, την απληστία, τον εγωισμό ή την αδυναμία του να παλέψει και να βγει νικητής. Μπορεί τα εμπόδια της ζωής του να είναι ο χειρότερος εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσει και όσο ο χρόνος κυλάει, να συνειδητοποιεί πως κάτι αλλάζει μέσα του και το μυαλό του διχάζεται, δεν αναγνωρίζει την σκέψη του και ο Αντιήρωας γεννιέται μέσα στο Εγώ του.



Πως ξεκινάω την δημιουργία του Αντιήρωα και τι πρέπει να προσέξω;
Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να συνειδητοποιήσει καλά ο συγγραφέας πως τα πάντα εξαρτώνται από τα πάντα και τίποτα δεν υφίσταται από μόνο του. Το άσπρο χρώμα είναι άσπρο μόνο όταν υπάρχει κάπου το μαύρο για να συγκριθεί μαζί του. 
Έτσι και ο Ήρωας θα είναι ήρωας όσο υπάρχει ο Αντιήρωας δίπλα του. Αλλιώς θα ήταν απλώς ένας χαρακτήρας.


Για αυτό υπάρχουν τα παρακάτω βήματα για την δημιουργία ενός Αντιήρωα:

Α) Στην αρχή κάνουμε τον αναγνώστη να συμπαθήσει τον Ήρωα.  
Μόνο αν ταυτιστεί μαζί του θα μπορέσει να αντιπαθήσει τον Αντιήρωα και να ακολουθήσει κατά πως θέλουμε την εξέλιξη της ιστορίας.

Β) Έπειτα πρέπει να δημιουργήσουμε την αντιπαλότητα. Ποιος είναι ο λόγος που οι δύο χαρακτήρες έρχονται σε σύγκρουση; 
Ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχος τους; Προσοχή στον Αντιήρωα σε αυτό το σημείο. Ο στόχος του πρέπει να είναι λογικός και να πατά σε ένα υπόβαθρο του χαρακτήρα του. Δεν πρέπει να σκοτώνει απλώς για να σκοτώνει. Ή να κυνηγά τον Ήρωα απλά από πείσμα. Ο Κακός δεν είναι ποτέ απλά και μόνο κακός.

Γ) Αμέσως μετά χρειάζεται να δώσουμε στους χαρακτήρες μας τα "όπλα" τους. 
Αυτά θα είναι οι δυνάμεις τους, σωματικές και πνευματικές, οι σύντροφοι και οι σύμμαχοι τους καθώς και τα τοπογραφικά/φυσικά στοιχεία που τους βοηθούν και τους προστατεύουν.

Δ) Φυσικά απαραίτητα είναι τα διάφορα μικροεπεισόδια μεταξύ των χαρακτήρων. 
Μικρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που θα ανεβάζουν την ένταση και θα κάνουν τον αναγνώστη να ανυπομονεί να δει την κατάληξη.

Ε) Η έκβαση δεν έχει καμια μυστική συνταγή. 
Συνήθως οι ιστορίες τελειώνουν με την νίκη του Ήρωα επί του Αντιήρωα. Μπορούμε όμως αν θέλουμε να κάνουμε την διαφορά και να φτιάξουμε ένα δυσάρεστο τέλος. Μεγάλο θα είναι το ρίσκο αλλά η αποτυχία του Ήρωα μπορεί να βγαίνει από την ζωή, δεν τελειώνουν πάντα οι περιπέτειες όπως θα έπρεπε.


ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Πολύ σημαντικό είναι να θυμόμαστε το εξής: Δεν είναι δεδομένο ότι ο Ήρωας μας θα είναι πάντα το καλό άτομο και ο Αντιήρωας το κακό. 
Μπορεί ο Ήρωας μας να είναι ένα άτομο κακό, παράνομο ή ανήθικο αλλά παρ' όλα αυτά να το συμπαθούμε και να ελπίζουμε να βγει νικητής. 
Π.χ: Στην ταινία Νο1 Δημόσιος Κίνδυνος, όπου παρακολουθούμε την ζωή του διαβόητου ληστή τραπεζών Τζον Ντίλιτζερ ( υπαρκτό πρόσωπο) πιάνουμε τον εαυτό μας να αγωνιά για την τύχη ενός χαρακτήρα που κανονικά θα έπρεπε να θέλουμε να συλληφθεί. 
Αυτό συμβαίνει γιατί ο Αντιήρωας, ένας ληστής, τρομοκράτης, παράνομος έχει καταφέρει να μας συγκινήσει και να μας πάρει με το μέρος του. 
Έτσι γίνεται αυτόματα ο Ήρωας, απλώς όχι σαν το ιδανικό πρότυπο στις κλασσικές ιστορίες με ήρωες.



Άσκηση: Δημιουργώντας τον Αντιήρωα.
Για να εξασκηθείς στην αναγνώριση του Αντιήρωα ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις τον δικό σου, ψάξε στις παρακάτω ιστορίες και κατέγραψε τους Ήρωες, τους Αντιήρωες, τους στόχους, τα κίνητρα και τους τυχών συμμάχους τους. 

Αν δεν γνωρίσεις αυτές τις ιστορίες, κάνε την άσκηση σε άλλες που έχεις διαβάσει.
1) Ανεμοδαρμένα ύψη
2) Οι Περιπέτειες του Χοκ Φιν
3) 20.000 λεύγες υπό την θάλασσα
4) Ο Ασπροδόντης
5) Το νησί των θησαυρών
6) Οι άθλιοι
7) Ο Δον Κιχώτης
8) Κώδικας Ντα Βίντσι
9) Τζέην Έϋρ
10) Η κοκκινοσκουφίτσα


Αφού κάνετε αυτή την άσκηση, προσπαθήστε να δημιουργήσετε έναν Αντιήρωα από την αρχή περιγράφοντας τα πάντα για τον χαρακτήρα του και τον λόγο που είναι αντιήρωας ή αναλύστε σε βάθος τον Αντιήρωα που ίσως έχετε ήδη στην ιστορία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου